8. syyskuuta 2012

Kaupungin kaunein talo

Olin käymässä Porissa kuluneella viikolla. Kaupungissa oli paljon nähtävää, mutta aikataulu ei antanut periksi kaupungin tarkkaan ihmettelyyn. Pääsin kuitenkin näkemään Porin kauneimmaksi taloksi sanotun Junneliuksen palatsin puolenyön aikaan. Talo oli ihastuttava ulkoa päin, jopa katuvalojen ja tähtien himmeässä loisteessa. Se sopi ympäristöönsä, vaikka oli siinä hyvin omalaatuinen ruudutettuine seinineen.

Harmitti, kun en saanut talosta ulkoapäin kuvaa. Onnekseni pääsin kuitenkin seuraavana päivänä käymään siinä sisällä. Rooman palatseja sisältä muistuttava rakennus toi mieleen Lanten päivät vuosien takaa ja vierailun Trasteveressä sijaitsevassa Villa Farnesinassa. Mielleyhtymä on erikoinen, koska Farmesinan koristeellisuuteen ei rakennus sisältä yllä. Ehkä kaikki johtui kattojen maalauksista tai tiedosta, että Junneliuksen palatsiin oli haettu mallia Venetsiasta, Italiasta.

Junneliuksen palatsi on kaunis, jopa kaupungintalona. Onko se todellakin Porin kaunein talo, siitä en voi sanoa mitään, koska niin paljon jäi kaupunkia näkemättä. Yksityiskohdat olivat kuitenkin ihastuttavia ja rakennuksesta huokuva tunnelma asetti kaupungin omaan luokkaansa.

Toisessa kerroksessa olevan salin katon tematiikka vaikutti ehkä muistojen nousuun. 

Ihastuttava yksityiskohta porraskäytävän seinästä. Kuviointi vetosi minuun, koska se toi mieleen Muchan julisteiden "raamit".

Vaaleanpunaiset seinät ja rautaiset porraskaiteet; minun silmään sopiva yhdistelmä.

Jäin Porin reissun jälkeen pohtimaan voiko yksi talo olla kaupungin kaunein. Mikä on minusta Turun kaunein talo? Mistä elementeistä kaunein talo muodostuu?

1 kommentti:

  1. Mun Helsigin kauneinen rakennus on Richardinkadun kirjasto. Ei se varmasti kaikkein kaunein ole, mutta ensikerran ihastus ja muistot on toistaiseksi tehnyt siitä sellaisen.

    VastaaPoista