6. lokakuuta 2012

Lehtimeressä

Jouduin vaihtamaan torstaina pyöräni bussiin kesken päivän. Vettä satoi enemmän kuin sateenvarjo kesti. Perjantaina vedin jo aamusta kumpparit jalkaan ja nautin lätäköistä. Lätäköissä on lapsen onni ja aikuisen tuska. Kaupunki hukkuu niihin; maa ei jaksa imea itseensä kaikkea mitä taivas antaa.

Kaupungin vaahterat ovat vaihtaneet väriä. Takapihan vaahtera pudottaa kirkkaan keltaisia lehtiä. Kannoin niitä tänään lahjaksi ja kotiin sylin täydeltä. Lehtimeren keskellä teki mieli heittäytyä selälle ja sulkea silmät. Piiloutua kasan alle ja hengittää syksyn kosteaa tuoksua. Juhlamekon reunat hivelivät lehtiä, kun kyykyssä poimin maljakkoa varten punertavia sateen pudottamia lehtiä. Selän takana kerrostalon ikkunat tuijottivat touhuani. Ja aina vain teki mieli heittäytyä lehtimereen.

Pihan löytöjä.

Syksy on tuntuu pimeältä kaupungista, vaikka todellisuudesta katuvalot valaisevat tienreunoja. Harmaat pilvet ja loputon sadeverho tuntuvat painuvan ihmisten päiden ylle ja ympärillä oleva värien ja tuoksujen kirjo ei yllä ihmisten puheisiin asti. Talvea on jo alettu pelätä.

En ole päässyt metsään. Sienet ovat nousseet vastaan tienreunuksen nurmikoille ja puistojen lehtimeriin. Tunnistin mustesienen ja muistin kuinka niitä nousi lapsuudessa joka syksy pihanurmikolle ja kuinka ne maistuivat paistettuna hyvältä. Kaupunki voi olla löytöjen ja metsien makujen paikka, kun vain rohkeasti nostaa lehden tai sukeltaa lehtimereen. Pelkäämättä ikkunoiden tuijotusta.

2 kommenttia:

 1. Hirvirinteen Elina7. lokakuuta 2012 klo 11.39

  Minä kävin pääkaupungissa lauantaina. Aurinko paistoi täydeltä taivaalta ja kylmä viima puhalti mereltä aamupäivällä. Illansuussa oli lämpimämpi. Keski-Suomeen verrattuna värit olivat vielä mietoja ja nurmetkin olivat vielä ihan vihreät! Kun tulin kotiin, autopaikkani edessä olevan koristepensasaidan ihanat tummanpunaiset lehdet oli vat kaikki pudonneet tuulen riepotellessa puskaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä syksynä puut ovat olleet enemmän keltaisia kuin punaisia. Vain villiviini tuntuu hehkuvan punaisena. Täälläkin on edelleen nurmet vihreät.

   Vähitellen taitaa tuuli hakata lehdet maahan ja sitten saamme kestää mustaa kautta kunnes lumi tulee taas valaisemaan maan.

   Poista