14. tammikuuta 2013

Ylellisyyttä ( ja sen asiantuntijaa) etsimässä

Minä pidän mankeloinnista. Tai oikeasti pidän mankeloiduista lakanoista. Kahdessa edellisessä asunnossa tästä ylellisyydestä en ole päässyt nauttimaan. Kasvoni kirkastuivat, kun kuulin uudessa talossa olevasta mankelista. Ihanaa, saisin taas nauttia puhtaalta tuoksuvista, sileistä lakanoista. Sellaisista mitkä äiti laittoi tuuletettuihin vuodevaatteisiin, kun olin lapsi. Joihin nukahtaminen oli kerran kuussa tapahtuva ylellisyys.

Todellisuuteen putoaminen tapahtui sitten muuttopäivänä kaksi. Kellarista löytyy mankeli. Erittäin hieno sellainen, mutta ei kyllä sellainen seitkytluvun sähköinen, jota olen tottunut käyttämään. Taloyhtiöstämme löytyy vanha, lattiaan pultattu laakamankeli, tunnetaan kai myös nimellä kivirekimankeli.

Kulttuurihistorioitsijana hypin riemusta laitteen nähdessäni, mutta mankeloijana meinasi päästä itku. Seurana ollut veljen puoliso kertoi käyttäneensä kyseistä laitetta 2000-luvun alkupuolella Helsingin yliopiston kotitaloustieteen opinnoissa. (Hän pohti myös mitä mankelille tapahtui laitoksen muuton yhteydessä viime vuosikymmenellä.) Hän varoitteli mankelin 'tiputtamisesta', mutta ei muistanut kuinka laitetta oikeastaan käytetään. Tiputtamisesta ovat varoitelleet kuusikymppiset sukulaiseni, jotka ovat äitiensä kanssa lapsena kyseisenlaista konetta käyttäneet.

"Voi ei, voi ei, voi ei..." ajattelin, kun kuulin, ettei edes taloyhtiömme oma talonmies osaa käyttää kyseistä yksilöä.  Ehkä minua ei vain ole tarkoitettu mankeloimaan. Kansatieteen opinnoistakaan ei ole nyt apua. Eikä suvusta löydy yhtään sellaista henkilöä, joka muistaisi tarkalleen kuinka mankelia käytetään ilman henkilövahinkoja tai laitteen tuhoamista. Sitten kuitenkin välähti. Onhan minulla tämä blogi. Siksi siis nyt julkiseen hakuun:

Etsitään henkilöä, joka olisi käyttänyt aktiivisesti kuvassa olevaa mankelityyppiä ja osaisi opettaa sen käytön. Koulutukseen tulee ainakin kaksi ihmistä ja parin talouden lakanat. Toivottavasti jostain löytyisi asiantuntija pelastamaan meidän lakanat ja mankeli tippumiselta. Yhteyttä voi ottaa tämän blogin kommenttikentän kautta.

Ei näytä ihan samanlaiselta kuin se äidin nurkassa oleva mankeli.
Tämä tapaus vie tilaa yli metrin leveydeltä ja kolme pituudelta. Ja se on pultattu lattiaan kiinni.
On kuulemma myös helposti putoavaa tyyppiä ja nostamiseen tarvitaan raavaita miehiä (, joita emme kyllä nyt etsi).  
p.s. Virheelliset termit saa myös korjata.

4 kommenttia:

 1. On tuo modernimpi kuin sukulaisten maatalon sivurivissä säilytettävä. Näin kai kerran käytössä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse olisin osannut lautamankeliakin käyttää, mutta tämä on ihan vieras tapaus.
   Eilen sain tällaisen vinkin: http://fiberarts.org/design/articles/mangling.html Mutta kaipaan edelleen jotakuta, joka voisi ihan kädestä pitäen näyttää.

   Poista
 2. Mankelin käyttö on ehdottomasti semmonen asia, johon kannattaa kysellä apua Aikapankista! Siitä taisin eilen jotain ohimennen mainitakin, katso lisätietoja tuolta: http://stadinaikapankki.wordpress.com/

  -Noora

  (Tämä jostain syystä halusi lähettää kommentin anonyyminä. :S)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan voisi olla hyvä idea. Yksi turkulainen ystäväni osaa kuulemma tuollaista mankelia käyttää, joten saatan hänestäkin saada apua.
   Se aikapankki jäi muutenkin mietityttämään. Täytyy tutustua asiaan paremmin.

   (Se laittoi siun blogin mukaan kommentin näköjään.)

   Poista